Студијски програм за италијански језик и књижевност традиционално обиљежава дане италијанског језика и културе у Бањалуци. Као и протеклих година, Одсјек организује гостујућа предавања, семинаре, пројекције филмова и друге културолошке активности са циљем промоције италијанске културе, умјетности и традиције у Бањалуци, као и остваривања културолошких веза између Републике Српске, те Босне и Херцеговине и Републике Италије.

Под покровитељством Амбасаде Италије у Босни и Херцеговини, а уз подршку пријатеља нашег одсјека, Дома омладине Бањалука и локала „Жиже“, у зимском семестру школске 2017/18. године, Студијски програм позива све заинтересоване на сљедеће догађаје:

25. октобар – презентација (културног) туристичког водича Scoprire i Balcani [Упознајте Балкан], којег је приредио Еуђенио Бера. Студенти Италијанског језика и књижевности су за ту прилику превели један рецепт и једну пјесму за поглавље о Босни и Херцеговини, који би могли да се уврсте у сљедеће, проширено издање водича.

25. октобар – пројекција документарног филма „Прави Италијани“ италијанског редитеља Марка Рафјанија у локалу „Жижа“.

30. и 31. октобар – гостовање проф. Лучије Де Крешенцијо (Универзитет у Барију) са два предавања посвећена Алби де Сеспедес.

6. и 7. новембар – гостовање проф. Нунција Руђерија (Универзитет у Напуљу Suor Orsola Benincasa) са два предавања, једним о наполетанској канцони, уз музичко извођење нумера, и другим  о италијанској списатељици, новинарки и преводитељки Фаусти Чаленте.

20. новембар – гостујуће предавање проф. Паола Минута посвећено италијанској кинематографији.

новембар – изложба посвећена шездесетогодишњици потписивања Римских уговора, једнoм од оснивачких аката Европске уније.

15. децембар – гостовање проф. Јакопа Гарцонија (Универзитет у Падови) са предавањем о италијанским дијалектима.

Између 11-16. децембра – гостовање проф. Рикарда Капофера (Универзитет у Риму Sapienza) са предавањем из компаративне књижевности, посвећеном Џозефу Конраду и Приму Левију.

Половина децембра – кратки фестивал италијанског филма „Сицилија данас и јуче“ у Дому омладине са три филма по избору проф. Стефана Адама: Nuovo cinema paradisoI cento passi, и L’ora legale. Превод за последњи филм припремају студенти 4. године под руководством Ање Правуљац. Након пројекције биће организована дискусија о филмовима на којој ће модератори бити Стефано Адамо и Дејан Малчић.

Покровитељ организованих догађаја је Амбасаде Италије у Босни и Херцеговини (www.ambsarajevo.esteri.it)