Гост факултета - мр Павел Оцепек

 

                                                                                 

                                      Уторак, 11. априла у 17 часова, учионица бр. 9

 

 

Гост факултета - Jorge Antonio Leoni de León

 

Драге колеге,

Са великим задовољством вас позивамо на наш слиједећи лингвистички семинар под насловом "Idioms with clitics: examples from the Spanish in Costa Rica" проф. др Jorgea Antonija Leonija de Leóna (Универзитет у Костарици). Предавање ће се одржати 5. априла у 10.30 сати у учионици 1. Језик семинара је енглески. У прилогу вам достављамо резиме предавања и биографију предавача.

Резиме предавања

Биографија

 

 

                                                                                  

  Радујемо се вашем доласку. 

 

 

Гост факултета - Проф. др Бобан Арсенијевић

 

 Драге колеге,

Позивамо вас на наш следећи лингвистички семинар, који ће се одржати у понедељак 3. априла , с почетком у 12 сати (учионица 3 на 1. спрату). Предавач је проф. др Бобан Арсенијевић (Универзитет у Нишу), са Департмана за српски језик Филозофског факултета Универзитета у Нишу: http://www.filfak.ni.ac.rs/nastavno-osoblje/srpski-jezik/item/177-boban-arsenijevic

Наслов предавања је "Анатомија лексичког аспекта". Сажетак предавања вам достављамо у прилогу.

 

                                                                                 

  

     Апстракт предавања

 

 

Гост факултета - Душан Миловановић (историчар умјетности)

 

                                                                                 

                                         Четвртак, 23. март у 12 часова, учионица бр. 7

 

Гост факултета - Bernardo Picichè

 

                                                                                 

 

 

Предавање - др Јелена Рунић

 

Треће предавање Лингвистичких семинара Филолошког факултета. Предавачица је овај пут била др Јелена Рунић с Универзитета Johns Hopkins. Више детаља као и слике са овог предавања можете пронаћи кликом на линк : Opens external link in new windowЛИНК.

                                                                           

 

 

 

Гост Филолошког факултета – Massimiliano Malavasi

 

                                                                                   

 

 

Предавање - докторанд Аида Талић

  Аида Талић (UConn) одржала је 21.11.2016. г. занимљиво и корисно предавање о знаковном језику. У публици су били студенти, наставници и гости организатора. Након предавања, услиједила је пријатна и конструктивна дискусија. ЛСФФ наставља дружење на нашем наредном предавању које ће одржати др Јелена Рунић.

       

        

                         

Предавање - докторанд Аида Талић

 

Поштоване колегинице и поштоване колеге,

Са задовољством вас позивамо на наредно предавање у оквиру Лингвистичких семинара Филолошког факултета.

Предавање ће се одржати 21.11.2016. године. Будући да је у питању нерадни дан, организатори су урпиличили алтернативну локацију у просторијама НВО Perpetuum Mobile.

Предавач је докторанд Аида Талић. Кратки апстракт предавања је у прилогу, а у продужетку је и биографија наше гошће: http://aidatalic.jimdo.com/cv/.

Предавање почиње у 12 часова, а локација је доступна на спољној вези: http://www.pm.rs.ba/kontakt/.

С поштовањем,

др Марија Рунић

др Драгана Лукајић

др Емир Мухић

 

  Апстракт предавања

 

Гост Филолошког факултета - Mariachiara Berizzi

 

                                                                                                                         

 

                                                 Филолошки факултет, 18. новембар 2016. учионица бр. 3, с почетком у 10 часова

 

 

Предавање - Проф. др Маја Миличевић

 

У петак 11. новембра у 12 сати (учионица 3) проф. др Маја Миличевић са Универзитета у Београду одржала је предавање студентима и наставницима Филолошког факултета у Бањој Луци под називом "О компетенцији преводилаца у матерњем језику: Утицаји нематерњег језика и металингвистичког знања". Проф. др Миличевић је ванредни професор примјењене лингвистике на Катедри за општу лингвистику Филолошког факултета Универзитета у Београду (биографија је доступна на: http://www.fil.bg.ac.rs/lang/<wbr />sr/katedre/opsta-lingvistika/<wbr />zaposleni/maja-milicevic/ ).
Домаћини предавања у склопу Лингвистичких семинара Филолошкг факултета били су др Емир Мухић, др Марија Рунић и др Драгана Лукајић.

                   

 

      

Гост Филолошког факултета - Проф. др Маја Миличевић

 

                                                                                 

                       Филолошки факултет, петак 11. новембар 2016. с почетком у 12 часова

 

 

ПОСЈЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТА У ПОАТЈЕУ (УП), ФРАНЦУСКА, УНИВЕРЗИТЕТУ У БАЊОЈ ЛУЦИ ОД 02. ДО 05. НОВЕМБРА 2016.

 

Трочлана делегација Универзитета у Поатјеу у сљедећем саставу: проф. др Сања Бошковић-Данојлић, шеф Одсјека за славенске и оријенталне  језике, проф. др Фреидерикос Валетопулос, шеф Одсјека за француски језик као страни језик (ФЛЕ) и директор Центра за француски језик као страни језик, руководилац мастера за ФЛЕ,  те г-ђа Кристин Робишон, директорка Одјела за међународне односе на УП-у, боравиће на нашем Универзитету у периоду од 02. до 05.новембра 2016. године.

Дводневни радни састанци делегације УП-а са деканом (проф. др Младенко Саџак), продеканима и представницима Студијске групе за француски језик и књижевност Филолошког факултетаУНИБЛ, као и са деканом (проф. др Драга Мастиловић) и продеканима Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, имају за циљ успостављање двојних Мастер програма између Филолошког факултета УНИБЛ и УП, те преговоре са перспективом формирања двоструких студијских програма на појединим факултетима УНИБЛ.

Посјета ће бити и прилика да ректор УНИБЛ, проф. др Милан Матаруга потпише Декларацију из Поатјеа којом се УНИБЛ и УП обавезују на сарадњу у области побољшања квалитета образовања и научних истраживања захваљујући размјени информација и стручних знања као и на олакшавање размјене особља (наставника, наставника-истраживача, административног особља) и студената.

 

Гост Филолошког факултета - др Веселка Тончева

 

Обавјештавамо све заинтересоване да на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци, као сарадник на пројекту Проучавање и заштита нематеријалне културне баштине Републике Српске, гостује  др Веселка Тончева из Софије (Институт за етнологију и фолклористику са Етнографским музејом Бугарске академије наука). Након обављеног теренског истраживања свадбених обичаја у околини Бањалуке, др Тончева ће студентима Филолошког факултета одржати предавање на тему:

Фолклорна свадба на Балкану. Компаративни аспекти.

Предавање ће бити одржано у оквиру предмета Српска народна књижевност. Позивамо све колеге и студенте да нам се придруже у петак, 4. 11. 2016. године, у 9 часова, у учионици број 8.

 

Гост Филолошког факултета - Проф. др Душица Тодоровић Лакава